Çocukları lösemi ile mücadele eden kadınlarımız...
Köşe Yazısı - 3 Mart 2008, Pazartesi

Konuyla ilgili, LÖSEV Lösemili Çocuklar Vakfı Genel Koordinatörü Hülya ÜNVER ile görüştük.
-Bize LÖSEV’i kısaca tanıtabilir misiniz?
LÖSEV(Lösemili Çocuklar Vakfı) 1998 yılında kuruldu. 10. Hizmet yılımızda olduğumuz bu günlerde ilk günün heyecanıyla ve dinamizmiyle çalışmaya devam ediyoruz. Bizler bir avuç insan çok zor işler başarıyoruz. Son derece zor ve pahalı bir hastalık olan LÖSEMİ’yle mücadele ediyoruz. Açtığımız LÖSEV-LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesi’nde yüzlerce lösemili çocuğumuza, tamamen ücretsiz tedavi ve konaklama hizmeti veriyoruz.
-Bu çalışmalarınızla tedavi amaçlı olarak bugüne değin ne kadar kişiye ulaşabildiniz? Ne gibi katkılar sağlıyorsunuz?
Bugüne kadar 3 yıl gibi uzun süren bir sürede kemoterapilerini bitiren ve tam anlamıyla iyileşen 108 çocuğumuzun mutluluğunu paylaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Sayıları 4.000’i aşan ve Türkiye’nin dörtbir yanında yaşayan lösemili çocuğumuz ve onların ailelerine de destek oluyoruz. Değerli bağışçılarımız ve destekçilerimiz sayesinde bu ailelerin gıda, giysi, yakacak ve eğitim ihtiyaçlarını eşitlik prensibiyle karşılıyoruz
-Hepimizin bildiği gibi lösemi çok zor bir hastalık. Çocuğun yanı sıra aileyi de çok etkiliyor olmalı. Bu anlamda da çalışmalarınız oluyor mu? Bize bu yönünden biraz bahseder misiniz?
Lösemi gibi yıllarca tedavi gerektiren zor hastalıklarda aile içinde ruhsal ve fiziksel olarak en çok annelerimiz zarar görmekte ve zorlukların büyük bölümünü fedakarca göğüslemektedirler. İşte bu cefakar annelerimiz için biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyor ama bunları asla yeterli bulmayarak daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Bu konuya ilişkin sürdürdüğümüz okuma-yazma kursları, ana-baba okulları, meslek edindirme atölyeleri gibi projelerimizi sürekli uygulamada tutuyoruz.
Lösemili çocuklarımızın anneleri Ankara, İstanbul ve Diyarbakır da açtığımız (yakında İzmir Şubemiz ile birlikte orada da atölyelerimiz açılacaktır) atölyelerimizde lösemili çocuklarımızın annelerine meslek eğitimi verilmektedir. Hem kendi çocuklarının hem de diğer lösemili çocukların tedavi masraflarına ve aile bütçelerine katkıda bulunmaktadırlar. Öncelikli olarak mesleki eğitim (annelerimiz el sanatları triko pastacılık eğitimi almaktadır) verilen anneler sonrasında gerek LÖSEV’e bağlı ISPANAK Mağazamız da gerekse de farklı iş yerlerinde iş bulabilmektedirler. Bir iş sahibi olan annelerimiz Ispanak Mağazamız da kadrolu olarak çalışmakta yani sigortalı olmakta, maaşlarını almaktadır. Bunun onları ne kadar güvenli kıldığını ve ne kadar önemli bir proje olduğunu sizin gibi üretken ve duyarlı bir kadına anlatmaya gerek yok.
-Bu anlamda iş hayatının diğer taraflarda olan kadınlardan beklentiniz var mı? Neler yapabilirler?
Sosyal alanda kadınların birbirlerine daha çok destek olmaları gerekmektedir. Özellikle de çocuğu böylesi bir savaşı verirken bir annenin ne tür duygular ve çaresizlikler için de olduğunu. Nasıl korkular yaşadığını anlatacak kelimenin olduğunu zannetmiyorum. O anneleri gören ve onları tanıyan biri olarak ayrıca anne olan ben bu durumu tanımlayamıyorum.
Onların çaresizliklere çareler bulabilmek için gösterdikleri bu çabanın herkes tarafından bilinmesi ve onların bu çabalarına destek olmak için platformlar yaratılabilmesi için herkesin desteğini istiyoruz.
8 Mart’ın gerçek anlamı ile kutlanılması için bir dayanışmanın başlatılabilmesini umut ediyorum. Gerek tanımlanmış bir proje üzerinden gerekse de en azından onların el emeği ile üretmiş oldukları ürünlerin bir armağan olarak şirketler ya da kişiler tarafından alınabileceğini ve bunun 8 Mart’ı kutlamak için çok anlamlı bir hediye olacağını düşünüyorum.
-Konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?
Öncelikle Vakfımızın internet adresini vermek isterim : www.losev.org.tr Ayrıca, bize 0312 447 06 60 vey 0212 268 68 68 numaralı telefonlarımızdan ulaşabilirler.
-Maddi katkıda bulunmak isteyenleri nasıl yönlendirebiliriz?
Tüm bağışlar için ortak hesap numaramız 0660’tır. Havale ücreti ödemeden 1YTL bile bağışlanabilir; bu rakam bile bizim için çok önemli. Her bağış hayat kurtarma çalışmalarımıza katkıda bulunuyor.
8854 kez okunmuş Şahnur Karaağaç

Yorumlar

BELGİN USANMAZ 5 Mart 2008, Çarşamba
Sevgili Şahnur VE Hülya Hanım,Duyarlı ve bu konuda bilinçlendirici yazınız için teşekkürler. Dün akşam -BİNBİRGECE -dizisinde de bu konuda cok önemli mesajlar vardı, projeye destek verecek her türlü çalışmada olmalıyız, onlar bizimde COCUKLARIMIZ. Bilinçlendirme yazınızı ve 08 Mart dayanışma duyurumunu bir çok kanaldan yapmak lazım. Ben yazınızı kopyalayıp yakın cevreme gönderide bulunuyorum.
Sevgi ve bilgi paylaştıkca coğalır.
Belgin


canan 10 Mart 2008, Pazartesi
İyi günler ben 2 sene önce bu hastalıktan kurtuldum, annemler bana ilk söklediklerinde nasıl olur dedim, sonra hayatımda hiç birşeye değişmediğim saçlarım kemoterapi görürken döküldü burnum kanadı, 7 ay amerikada tedavi görünce Löseve geldim, sadece ben ölmeyeceğim ailemi de ağlatamayacağım dedim ve 5 sene sürdü tedavim şimdi 14 yaşında bir genç kızım ve mutluyum HERŞEY İÇİN ÇOK SAĞOLUN LÖSEV

eda kaya 1 Nisan 2008, Salı
ben donör olmak istedim ama bu bile beklemeye tabi bir olay A.Ü İbn-i Sina F akültesine başvurdum lösev e bağış formu doldurdum..bişey yapamıyorum bekliyorum sadece belki bir çocuğa ışık olabilecekken beklemek çok zor :(

ilknur 6 Mayıs 2008, Salı
löseve tüm yardımlarından dolayı minnettarım istanbul löseve çocuğumla birlikte gidiyoruz ,çoçuklara gönüllü öğretmenler ders verrirken biz annelere de el sanatları öğretiyorlar adeta rehabilitasyon oldu bizim için hayatı bize yeniden sevdirdiğin için teşekkürler lösev
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.